৪০তম বিসিএস ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান


Published: 2019-05-03 18:35:30 BdST, Updated: 2019-09-20 23:15:54 BdST

লাইভ প্রতিবেদক: ৪০তম বিসিএস প্রিলিমিনারি পরীক্ষা শুক্রবার অনুষ্ঠিত হয়েছে। ঘুর্ণিঝড় ফণী নিয়ে আতংকের মাঝেই ওই পরীক্ষা হয়েছে। ওই পরীক্ষার ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান আমাদের হাতে এসেছে। চলুন জেনে নেয়া যাক ইংরেজি প্রশ্নের সমাধান।

40th BCS Preli. (English Solution: Set: 2):

1. ‘The Rape of the Lock’ by Alexander Pope is a / an —
Ans: a) ballad

2. Which of the following is not an American poet?
Ans: b) W. B Yeats

3. William Shakespeare was born in —-
Ans: c) 1564

4. Tennyson’s ‘In Memoriam’ is an elegy on the death of —–
Ans: c) Arthur Henry Hallam

5. Change the Voice: ‘Who is calling me?’
Ans: c) By whom am I being called?

6. ‘You look terrific in that dress!’
Ans: a) excellent

7. Someone who is capricious—–
Ans: d) known for sudden changes in attitude or behavior

8. Which of the following words is masculine?
Ans: b) lad

9. A man whose wife has died is called a —-
Ans: b) widower

10. Which word is similar to ‘appall’
Ans: c) dismay

11. Which word means the opposite of ‘death’?
Ans: b) abundance

12. Identify the word which remains the same in its plural
Ans: a) aircraft

13. Identify the determiner in the following sentence:
‘I have no news for you.’
Ans: c) no

14. ‘A lost opportunity never returns.’ Here ‘lost’ is a —-
Ans: d) participle

15. The saying ‘enough is enough’ is used when you want —-
Ans: b) something to stop

16. He ran with great speed.
Ans: b) Adverbial clause

17. ‘We must not be late, else we will miss the train.’
Ans: b) Complex sentence

18. Identify the word which is spelt incorrectly.
Ans: a) Conscientious

19. An extra message added at the end of a letter after it is signed is called —–
Ans: b) postscript

20. ‘Sweet Helen’ make me immortal with a kiss.’
The sentence has been taken from the play—-
Ans: c) Doctor Faustus

21. ‘What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet’ –Who said this?
Ans: a) Juliet

22. ‘Mans’s love is of man’s life a thing apart. This woman’s whole existence.’ — This is taken from the poem of —-
Ans: b) Lord Byron

23. Who translated the ‘Rubaiyat of Omar Khayyam’ into English?
Ans: b) Edward Fitzgerald

24. ‘Ulysses’ is a novel written by —
Ans: d) James Joyce

25. The short story ‘The Diamond Necklace’ was written by —
Ans: a) Guy de Maupassant

26. ‘All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand.’ — Who said this?
Ans: b) Lady Macbeth

27. ‘Where are the songs of Spring? Aye, where are they?
Think not of them, thou hast thy music too.’ — Who wrote this?
Ans: c) John Keats

28. Who is the central character of ‘Wuthering Heights’ by Emily Bronte?
Ans: c) Heath cliff

29. ‘The old order changed, yielding place to new.’ This line is extracted from Tennyson’s poem —-
Ans: d) Morte d’ Arthur

30. Who wrote the poem ‘The Good-Morrow’?
Ans: c) John Donne

31. ‘Please write to me at the above address.’
Ans: b) adjective

32. In which sentence is the word ‘past’ used as a preposition?
Ans: d) Tania was a wonderful singer, but she’s past her past.

33. The word ‘siblings’ means —
Ans: c) a brother or sister

34. As she was talking, he suddenly broke —- , saying, ‘That’s a lie!
Ans: b) in

35. You may go for a walk if you feel —– it.
Ans: like

[বি: দ্র: সমাধানে কোন ভুল ধরা পড়লে আমাদের কমেন্ট করে জানান]

ঢাকা, ০২ মে (ক্যাম্পাসলাইভ২৪.কম)//আরইচ

 

ক্যাম্পাসলাইভ২৪ডটকম-এ (campuslive24.com) প্রচারিত/প্রকাশিত যে কোনো সংবাদ, তথ্য, ছবি, আলোকচিত্র, রেখাচিত্র, ভিডিওচিত্র, অডিও কনটেন্ট কপিরাইট আইনে পূর্বানুমতি ছাড়া ব্যবহার করা আইনত অপরাধ।